Cel: Tworzenie warunków sprzyjających zdrowemu stylowi życia członków społeczności Szkoły Podstawowej Specjalnej w Szymanowie. Kształtowanie poprawnych nawyków sprzyjających zdrowiu.
Kryterium sukcesu: Zmienią się nawyki żywieniowe uczniów, ich rodziców, nauczycieli, specjalistów i pracowników niepedagogicznych. Wzrośnie świadomość całej społeczności szkolnej dotycząca zdrowego stylu życia. Poprawi się dostępność do zdrowej żywności na stołówce i w sklepiku szkolnym.
ZADANIA:
1. Podniesienie świadomości i wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia poprzez zorganizowanie dla rodziców, nauczycieli i pracowników niepedagogicznych szkolenia z dietetykiem.
2. Organizowanie różnorodnych kampanii edukacyjnych propagujących zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną.
3. Rozszerzenie oferty sklepiku szkolnego o świeże soki, koktajle, sałatki, porcje warzyw wyhodowane w ośrodkowej szklarni.
4. Dostosowanie jadłospisu na stołówce szkolnej do potrzeb uczniów objętych specjalnym żywieniem, dietami oraz nietolerancjami pokarmowymi.
Nasze działania:
• Kampania edukacyjna „Jemy zdrowo, kolorowo”. W październiku odbywały się cykliczne zajęcia warsztatowe, których celem było podniesienie świadomości uczniów na temat właściwości odżywczych warzyw i owoców oraz wykorzystywanie ich w różnych potrawach i przekąskach.
• W styczniu odbył się „Bal warzyw i owoców” dla najmłodszych uczniów SP. Wspólna zabawa pełna tanecznych wygibasów, potyczek kondycyjnych oraz edukacyjnych zagadek zapewniła wszystkim uczestnikom dobry humor i niezapomniane przeżycia.
• Bardzo lubimy zapraszać rodziców do udziału w zajęciach otwartych. Dlatego w ramach prozdrowotnej kampanii edukacyjnej zachęciliśmy ich do wspólnego przygotowywania zdrowych i słodkich przekąsek. (marzec)
• 24 kwietnia "Jemy zdrowo kolorowo" odbyły się zajęcia w ramach projektu „Uczę się Ciebie człowieku” (warsztaty "Razem weselej")
• Miesiąc kwiecień upłynął pod hasłem „Piramida do zdrowia”. Uczniowie klas IV – VI wzięli udział w zajęciach warsztatowych podczas których utrwalali znajomość grup żywnościowych oraz przynależność do nich poszczególnych produktów. Podnosili swoją świadomość i wiedzę dotyczącą roli wody oraz optymalnego nawodnienia organizmu oraz zostali zapoznani z aplikacją „Licznik kalorii”.
• Cykliczne zajęcia sportowe "W zdrowym ciele zdrowy duch", które odbywały się w kwietniu, w ramach projektu "Uczę się Ciebie, Człowieku"
• „Zdrowe piątki” to kampania propagująca jedzenie świeżych owoców i warzyw i zastępowanie nimi popularnych słodyczy. Przez cały rok szkolny zachęcaliśmy naszych pracowników, uczniów i rodziców do rozszerzania zachowań prozdrowotnych oraz dbania o kondycję fizyczną.
• Doposażyliśmy naszą szkolną bibliotekę w „książki dobre na apetyt”. Znalazły się w niej poradniki z przepisami dla „niejadków” oraz dzieci z nadwagą. Pięknie ilustrowane pozycje z pomysłami na smaczne przepisy przyciągały uwagą dużych i małych przedstawicieli społeczności szkolnej, a wybrane przepisy uczniowie zawieźli do domu 😊 (październik-luty)
• Na początku czerwca w placówce odchodziliśmy Dni Rodziny. Tegoroczne świętowanie odbywało się pod hasłem „warto zdrowo się odżywiać”.